Yet another modern Asian home

 

 

We showed this house about a month ago. Sorry in the delay in posting. I had some trouble with my storage – backing up and making more back ups. This house was designed – architecture and interior – by Alex Co. The owners hired Alex Co based on the features they saw on Urban Zone. The construction was managed by the owners themselves as building homes is their family business. Note that the family doesn’t live in this house full time. They live in a Southern Luzon province. They built this home to be the place they’d park at while on random trips to Manila.

Here are outtakes from the shoot. I’m not linking to sources or suppliers. It’s not that kind of blog or show. But one day we will get there. As you know the blog is open to sponsorships.

 

R1353299
The living room has a double-height ceiling.

 

R1353297
Alex Co is big on wall accents. Here’s one with stone and wood cladding. He did this to emphasize the height of the space.

 

R1353303
The foyer with a glass dividing wall hiding the vestibule. Staircase is seen immediately on the left upon entrance.

 

R1353295

The back side of the dividing wall with various types of textured glass.

 

R1353228
The powder room with dark stone tiles and this dramatic egg-shaped lavatory.

 

R1353227
A teardrop faucet hangs from the ceiling down to the sink.

 

Click “More…” to see the rest of this house.

(more…)

House by Periquet Galicia

 

 

 

Here are excerpts from the October 28, 2011 episode of Urban Zone. This house was designed by a husband and wife team. Dominic Galicia, an architect, and his wife Tina Periquet, an interior architect, each maintain their own separate practices. They’ve worked on several projects together before and here is an example of the success they attain when they put their creative minds together.

Here in her own words, Tina Periquet, principal designer of Casa Periquet.

The house was originally built for investment purposes. The owners planned to rent it out upon completion. So we were asked to design a simple, attractive three-bedroom house that wouldn’t cost the earth.

Dom and I have worked together on several other projects, and although we went to the same school (Pratt Institute) and share a passion for design as a means of expression, we differ markedly in our style and approach. We had quite a few tugs-of-war about what this house would look like. One thing we agreed on was that the house needed to appeal to the mainstream market, so it could not be too avant-garde.

Another consideration was the relatively small lot and the owner’s desire for a decent back garden. Lastly, the nearness of neighbors and lack of views made it impractical to have large wide windows except toward the back garden.

Lot size: 410 SQM
House size: 300 SQM
House footprint: 160 SQM
Cost / SQM: 30K/SQM +

 

R1353714
The foyer in black and white marble laid in a checkerboard pattern.

 

R1353743
I asked Tina about the style or theme. “We all agreed that we didn’t want this house to be another “modern Asian” clone, nor did we want to do a pseudo-Mediterranean villa. As far as possible, we avoid going with any prevailing style, as that is the surest way to date a house.  Generally, when we put together all the concepts, solutions and client considerations, our houses tend to design themselves. That said, I will admit that the mostly white-on-white palette was inspired by a recent family trip to the Mediterranean, where the pure white stone and white plaster of ancient and new structures made a deep and lasting impression.”

 

R1353685
“We tend to focus, not on style, but on the creation of an experience or the weaving of a story. So at a certain point after we have worked out the space plan and considered all the issues, the house starts to evolve on its own. For instance, we wanted a lot of light and air, while maintaining privacy and keeping out noise, so we ended up with tall, narrow windows and thick plaster walls. We wanted the gracious proportions of an old-world house, which meant high ceilings and tall doorways, rhythmic repeating elements, and refined details.” – Tina Periquet.

 

R1353751
Samples of the different types of wood used in Casa Periquet furniture.

 

R1353776
We conducted the interview in the living and dining area. It was refreshing to see a new house that wasn’t “modern Asian” in theme.

 

Click “More…” to see the rest of the house.

(more…)

House on a hill

 

 

Last week October 14, we featured a home in a hilly subdivision. The property had a view of the Marikina Valley up to the mountain range beyond. The family built a home inspired by Ilocos architecture to be the backdrop of their huge art collection.

 


The lanai was on the highest part of the property.

 


It was big enough host huge parties for this family’s entertaining needs.

 


This is the front part of the house. The street-level entrance is three-and-a-half storeys down.

 


They built around the old sampaloc tree. The owner said it was about a hundred years old.

 


The edge of the lanai was lined with small bamboo plants and shrubs. The uplighting and wall sconces give a nice glow at night. They couldn’t bother trying to grow grass in this area as it was covered by the huge tree’s canopy and therefore didn’t have direct sun. So they paved it with outdoor floor tiles. It is important to have a drainage solution if you plan to do this. They also had outdoor speakers installed hidden in the landscaping.

 


The exterior architecture had a mix of Vigan bricks, painted concrete and wooden latticework.

 


The main entrance was one floor up from the ground level. This had a lovely vaulted ceiling lined with bricks. But sorry, I don’t have a photo. We showed it in UZ though.

 


The secondary entrance on the side (so technically this was the basement) had a nice reception area at the foyer using the first “sala set” of the owners from the time they got married. The shape of the sofa is a gallinera (however this didn’t have a functional storage space under the seat as in traditional gallineras).

 


The kitchen is where they do their daily entertaining. It’s pretty with Vigan bricks and patterned cement tiles. It also shares the space with a smaller dining area and lounge with a TV.

 


The niches, lined with bricks, hold all the basic kitchen appliances.

 


The formal living room is up in the same level as the lanai. They admit they hardly use this room, except for when they’re having a party. Here their walls hold paintings by local masters like Bencab, Alcuaz, Sanso and many more.

 


The painting on the right is by Marcel Antonio, whose work I’ve always wanted to own (must make that a project… wishlist). The big painting, with a social realist theme is by an artist whose name escapes me right now. The family chose rattan furniture with clean lines and comfortable cushions and pillows.

 


The house doesn’t feel antiquey or Ilocandia themed because of the use of big picture windows that both maximize the views of the mountains and allow a glimpse into the gallery-like setting in hallway and vestibule. This is further emphasized by the bright lights in this part of the house. Like a mix of old and new.

 


Sunset.

 

 

Urban Zone airs in ABSCBN Channel 2 every Friday night after SOCO and thru TFC in all regions worldwide.

 

 

That stunning house

 

 

Here are snapshots of that house we showed in Urban Zone last Friday October 7, 2011. I handed my camera over to my segment producer Stanley Castro. I forgot to tell him that he must have steady hands because I don’t like using flash. Oh well, you get the gist. It’s a stunning house with a neo-industrial feel and elements of tropical architecture and mid-century lines. When I walked in I thought, this would be perfect for Dwell magazine.

 


Not your typical front yard. Instead, a lap pool. Meet Architect Luigi Bernardo.  This house design was very much a collaboration between Luigi and the owners.

 


Upon entering, you’ll see the dining table and kitchen right away. I love this kitchen. Very industrial/commercial. The owner used to be a chef, of the real kind, meaning he went to chef school in Switzerland. This is no “show kitchen.” It’s really their kitchen.

 


The house is long sideways. They re-used wood whenever they could. The floor is low maintenance – stone slabs from Pakistan.

 


Accordion-type folded steel stairs that appear to be floating.

 


Initially the architect and owners wanted an all-glass window. But they needed more wall space for their art collection.

 


The second floor. Being essentially a glass house, the owner thought they needed some sort of protection and privacy from the street. So they came up with this lattice-work screen on the bedroom hallway.

 


The screen is made of wood and veneer. Some parts were reinforced by steel, but they weren’t visible. Luigi said he took inspiration from a wall paper pattern.

 


View of the steps from the second floor. Most of the art came from Blanc Gallery.

 


I love this extra hallway upstairs. It serves like a track that goes around the living room. It’s initial purpose was to provide shade for the glass doors below. I love the idea of making it another hallway.

 

You may contact Luigi Bernardo through +639178003919.

 

 

Do not miss this… tomorrow.

 

 


Stunning house. Stunning.

 

Urban Zone. Friday night, ABS-CBN, after SOCO.