Jason Buensalido, architect

 

 

Last Friday, we featured a breathtaking penthouse condo in Urban Zone. I’ve never seen anything like it. The deck was bigger than the living area. It measured 180 square metres while the inside measured 140 square metres. I can imagine the owner fell in love with the unit because of this stunning deck.

Jason Buensalido was chosen to be the architect of this ambitious project. The result was a stunning and almost iconic creation.

 


The deck’s shape resembles a ship’s bow (the front part), but more like the front half of a ship.

 


This was Jason’s original plan – to have trellises jutting out from the walls of the unit. These trellises were to continue on inside the ceiling of the entire unit.

 


Jason designed the entire space to be covered by a wooden deck… using cedar from Canada. I could smell the scent. He also placed a little patch of grass turf in the middle. Very cute.

 


Jason Buensalido, showing me the concept and creative process. You can see all his plans and renderings here.

 


The bends and waves of the trellis represented points in a vector. They were meant to maximize the views.

 


However, the developer had restrictions and eventually they couldn’t allow Jason to build the outer trellises.

 


This young architect has won many prestigious awards. One was the top prize for  “Ang Pinakamagandang Bahay sa Balat ng Lupa”.

 


Can you imagine, 180 square metres of open space in a CBD?

 


Jason’s firm did the total design from architecture to interior.

 

 

 


The rest of the photos are different angles of the same thing. We couldn’t get over the stunning outdoor space.

 

The owner is an art and design lover with great taste.

 


Note to self, bring wide angle lens for shoots. Need to capture entire space.

 


Here we are at the “Titanic” corner, the ship’s bow. I have to say that I’m not a big fan of heights. This is around the mid-30th floor.

 


Here’s a peek into the inside living space. You can see the trellis on the ceiling. Imagine that jutting out to the deck, as in Jason’s original plan.

 


All the rooms have these wooden beams, creating lines and shadows across the entire ceiling.

 


The living room. The red chair is Kenneth Cobonpue’s Bloom. The sofas against the wall are by Milo Naval.

 


View of the dining room and bar.

 


The master bedroom is where the wooden beams end, so they go down the wall up to the floor.

 

Leave a comment